School water feature

 

Water permeable and stable

A cool clean redesign for a 1920’s house front garden. The use of hard surfaces is minimised as there is a gravel stabilising grille just below the surface  holding it all in place. This plastic grille is made from recycled plastic, and the low retaining wall on the left was made with stone from the previous ‘drive’ surface.

Rainwater drains through rather than off.

And this is what used to be there….

 

Not just any fence

This is a fantastic all oak fence made with panels, trellis, and posts supplied by Quercus. The woven construction allows light and air to filter through, it looks stunning and will last a long, long time.

 

Garden refurbishment

About half of the deck was removed to make a play area for children (the trampoline is behind me), and a quiet seating spot. The lawn was taken up, extended and returfed, the rock borders remodelled and new planting added. The overgrown shrubs are slowly being reduced or replaced, this is an ongoing project.

The small courtyard space outside the back door was ‘greened’ by adding the rose Mme Alfred Carriere which is trained to grow over a frame of vine eyes and wire. In the passage we put a deck walkway and edged it with large cobbles.

 

Spring flowering to catch the eye

 

Akebia quinata

Tulips

 

Turf

The rose terrace in the gardens at Lambeth Palace was being refurbished. We were engaged to carry out preparitory work and then lay the new turf.

 

New guests

             

I am now hosting a beehive, courtesy of Sharon from The London Beekeepers Association. In the first photo we can see a frame with a good amount of honey collected. In the second photo, from lower down the hive a frame from the brood chamber. Sharon is slowly teaching me how to keep bees (when I’m not at work).

Its fantastic!

 

Whats’ been flowering this year, in my garden anyway

One of the flowers in my hedgerow, Rosa canina.

Fremontodendron

A weed? or good for the bees, Pilosella aurantiaca

looking a bit like a sea anenome – Grevillea rosmarinifolia

brilliant acid colours for months, Euphorbia schillingii

Helianthus annuus – Velvet Queen, looks great. Multiple heads are a bonus

 

driveway – grassed

Off street parking with ground re-inforcing cells infilled with topsoil and seeded to make a drive on lawn. The cells take the direct weight of the car so the lawn isn’t worn down. Yorkstone slabs from the previous path were re-used, and slabs dug up when excavating for the driveway were used to make the wall. (The clients excellent idea)

 

courtyard – rocks – gravels – planting

A courtyard garden enclosed on three sides by white walls, designed for all the ages of occupants living in the owner-occupier flats it provides outside space for.

 

planter with decoration

Take an off the shelf galvanised planter, design a freize, have it laser cut in a strip of mild steel and fix it on.

Sanguisorba officinalis

 

driveway – red porphry

The unseen surface of this driveway is recycled plastic cells which in this instance have been filled with red Porphry chippings. The cell structure, known as ground re-inforcing cells, allow for complete drainage of rainwater through them, so are very environmentally friendly. Originally the garden had a retaining wall of large boulders, these were re-used in the new steps. The planting has a front hedge of Perovskia, backed by grasses, with all year interest provided by a yellow leaved Phormium and a small Cortaderia. Ground cover is Ophiopogon bodinieri with Crambe maritimus emerging annually followed by Sanguisorba officinallis planted among the grasses

 

recycled path

This path is made using old bricks, oak fence posts, granite setts, all laid on and bound together by coarse sharp sand. The path allows rainwater to filter through it.

 

grilles, deck & granite setts

Western Red Cedar decking inset with galvanised steel grilles, making a seating platform outside the french doors of this Victorian terrace house. Limestone paving with a granite sett detail. The Phillipe Starck chairs and clients quirky collection pieces add style and charm.

Aeonium schwartkop                                              Kniphofia

 

roof deck

We put a new roof on what had been a stable, then built the deck on that! The kitchen window is now also the serving hatch for tea and sundowners

 

Echium pinana

Echuim pinana. An impressive statuesque plant from a distance, but look close-up and see the beautiful delicate flowers in contrast to the coarse hairy leaves

 

garden makeover

A complete garden makeover, new fence, decking, two sheds, returfing, and a path made from recycled materials some of which were onsite.

 

Japanese garden

A Japanese garden, well what the client and I agreed on after a good deal of research. The maxim is ‘less is more’

Astelia nervosa ‘Westinghouse’

 

Housing estate gardens & grounds

A small estate of town houses and flats. Lots of robust planting and turf.

Aquilegia                                                                     Fargesia nitida

 

communal area seating & planting

On Camden High Street, a block of flats for a Housing Association, the first floor terrace needed seating and greenery. Nothing could be fixed down, nothing could be light enough to be lifted. My solution was to combine the seat with the planting and so give some privacy to anyone using the benches.

 

garden office

This is my garden office which I built using part of a kit from Tomoku Hus, a Swedish prefab house manufacturer. The walls came as ready to erect units with triple glazed door and windows already  fitted. These wall units are made using wood from sustainable sources, insulated with mineral wool. I designed a roof structure that allowed me to have a ‘living roof’ on one side and a cedar shingle side for harvesting rainwater. I didn’t want the living roof to sit on top of a finished roof but for the roof pitch to be a clean line, so the living roof is recessed. The living roof has a substrate of crushed recycled building waste mixed with some compost to make a low nutrient environment for anything that can, to germinate in. The rainwater run-off from this side of the roof is connected to land drainage perforated pipe which is buried and runs out across the vegetable garden. The outside walls of the building are clad in Western Red Cedar which doesn’t need painting or treating, and it fades to grey with time.

 

water feature for junior school

I designed this water feature to be interactive and safe for the junior school playground. The surrounding is made using a variety of metals, copper hills, stainless steel hills, lead clouds. Richard Pell manufactured the pieces and I installed them.

 
School water feature
Water permeable and stable

A cool clean redesign for a 1920’s house front garden. The use of hard surfaces…

Not just any fence

This is a fantastic all oak fence made with panels, trellis, and posts supplied by…

Garden refurbishment

About half of the deck was removed to make a play area for children (the…